Ethisch investeren

by

Ethisch investeren is beleggen in ethisch verantwoorde fondsen. Doel hiervan is enerzijds het behalen van grotere rendementen en anderzijds het (veelal onder druk van de kritischer wordende consument) zorg dragen voor een duurzamere en ethisch correctere wereld (Van Liedekerke, 2004).

Ethisch investeren is in de negentiende eeuw in de Verenigde Staten ontstaan doordat religieuze bewegingen zich afzetten tegen bedrijven die betrokken waren bij alcoholproductie of slavernij. Deze bewegingen raken beursgenoteerd, maar om niet mee te profiteren van de groei van ethisch onverantwoorde bedrijven ontstaat in 1928 het eerste ethische investeringsfonds (Van Liedekerke, 2004). Dit investeringsfonds staat afwijzend tegenover aandelen van bedrijven die bepaalde zonden begaan of schade veroorzaken aan het menselijke lichaam. De lijst met specifieke zonden is in de loop der jaren gegroeid tot een geheel van ethisch onverantwoorde gedragingen. Er zijn nog twee andere soorten ethische investeringsfondsen. De tweede gaat niet op zoek naar bedrijven die zich ethisch onverantwoord opstellen om deze te weren. Zij zoeken juist naar bedrijven die zich op een positieve manier onderscheiden van de concurrenten op ethisch vlak. Zo kan een fonds beleggen in bedrijven met positieve discriminatie. De derde soort investeringsfondsen schetst een bedrijfsprofiel waaraan een onderneming moet voldoen. Met name de economische, sociale en milieuaspecten worden hierbij belangrijk gevonden. De laatste soort domineert momenteel op de markt voor ethische beleggingen (Van Liedekerke, 2004:459).

In 2007 werd het nieuws naar buiten gebracht dat onder andere banken en pensioenfondsen beleggen in onethische fondsen. Aan het licht kwamen met name investeringen in wapenfabrikanten en schadelijke mijnbouw; wat zeer winstgevend schijnt te zijn. Nederland reageerde afwijzend op dit nieuws en de betrokken beleggers werden verplicht deze beleggingen op te geven om de reputatieschade beperkt te houden. Ondertussen wordt gewerkt aan een benchmarking waar consumenten kunnen achterhalen of banken onethisch beleggen (Dagblad De Pers, 2008).

In 2006 is door de Verenigde Naties de Principles for Responsible Investments opgesteld. Dit wordt voor veel investeerders gezien als een belangrijk referentiekader voor een beleggingsbeleid gericht op duurzaamheid en ethisch verantwoord investeren (Rinnooy Kan & Scheepens, 2008:14).

 

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: