Environmental justice

by

Het concept environmental justice is ontstaan doordat met name de kleurlingen in Amerika de ongelijkheid in bescherming van het milieu aankaartten. Zij sloegen alarm over gevaren voor de publieke gezondheid, die met name hun eigen gemeenschappen en families aangingen (US Environmental Protection Agency, 2009). Environmental justice, wat te vertalen als ‘milieugerechtigheid’, houdt in: ‘het op een eerlijke manier behandelen van alle betrokken personen, onafhankelijk van welk ras en welk inkomen, met respect voor ontwikkeling, implementatie en uitvoering van wetten, regels en beleid op het gebied van milieu’ (Vertaling van US Environmental Protection Agency, 2009).

In 1983 bewees een studie van de United States General Accounting Office dat driekwart van de vuilstortplaatsen in de buurt stonden van woonplaatsen van etnische minderheden. Een studie in 1987 toonde aan dat de belangrijkste factor om vuilstortplaatsen op een bepaalde locatie te vestigen was welk ras het meest voorkwam in de directe omgeving van de locatie. Naar aanleiding van deze studies had de First National People of Color Leadership Summit plaats in Washington in 1991. Een jaar later ontstond de EPA Office of Environmental Justice (People for Community Recovery, 2009).

De term environmental justice wordt onder andere gebruikt in Cannibals with forks van Elkington uit 1997. Elkington beschrijft in zijn Triple-P-concept dat bedrijven zich moeten richten op zowel sociale, economische, als milieu doelen. Deze doelen kunnen conflicteren met elkaar. Zo zijn er spanningsvelden tussen de verschillende pijlers van het Triple-P-model. Voor het spanningsveld tussen de sociale en de milieupijler heeft Elkington environmental justice als oplossing aangedragen om sociale en milieudoe- len te kunnen combineren. Hierbij wordt gekeken naar welke samenlevingsgroepen zodanig afhankelijk zijn van de directe omgeving dat deze benadeeld worden als de kwaliteit van deze omgeving achteruitgaat. Het doel is hierbij de omgeving op een hoge standaard te krijgen of te behouden, zodat de hiervan afhankelijke bevolking er niet de dupe van wordt (Elkington, 1997:83).

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: