Energielabel

by

Vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw zien we dat de individuele burger meer wordt betrokken bij het streven naar duurzaamheid. Hoewel juist in dit decennium de aandacht voor duurzaamheid verschoof van overheden naar organisaties, ontstonden diverse initiatieven die ook de individuele mens aanstuurden om op een duurzamere manier om te gaan met de wereld. Een van deze initiatieven was het uitbrengen van energielabels.

Energielabels vertellen of een bepaald product veel of weinig energie gebruikt. Anno 2009 zijn er energielabels voor elektrische apparaten, verlichting, auto’s en woningen (Milieu Centraal, 2009a). Deze gestandaardiseerde labels, die door de Europese Unie als verplicht informatielogo bestempeld zijn, hebben een schaal van A tot G, waarin de betreffende producten kunnen worden opgedeeld. De categorie G is de groep waarbij het energieverbruik het hoogst is en de categorie A is de groep waarin het minst energie verbruikt wordt. Omdat in de loop der tijd de producten zuiniger zijn geworden, kunnen er meer producten in de A-groep komen en kunnen ook de labels AA en AAA of A+ en A++ worden uitgegeven. Het verschil in energieverbruik tussen de hoogste en laagste categorieën loopt soms op tot meer dan 300 procent (Milieu Centraal, 2009b; Milieu Centraal, 2009d).

Naast het Energielabel zijn er ook nog keurmerken die gegeven worden aan onder andere elektrische apparaten die aan bepaalde zuinigheidsvoorwaarden voldoen. Voorbeelden hiervan zijn het Zweedse TCO, het Ecolabel en het Energy Star Label (Milieu Centraal, 2009b).

Consumenten waarderen de energielabels en lijken vaak te kiezen voor de zuinigste productgroepen. In 2000 koos 44 procent nog voor een koelkast met energielabel B of minder zuinig; in 2008 was dit nog geen 2 procent (Milieu Centraal, 2009c). Voor een groot deel is dit ook toe te schrijven aan het feit dat zuinigere apparaten niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook minder kosten met zich meebrengen.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: