Eco-innovatie

by

In 1977 wordt door James (in CfSD, 2009) de volgende definitie opgesteld van het woord eco-innovatie: ‘Eco-innovatie is het proces van het ontwikkelen van nieuwe producten, processen en services, die van toevoegende waarde zijn voor het bedrijf en de klanten, maar significant de impact op het milieu en de omgeving reduceren.’ Verder is eco-innovatie ‘elke vorm van innovatie die gericht is op een significant en voorbeeldige voortgang door het proces van duurzame ontwikkeling, door middel van het reduceren van impact op het milieu en de omgeving, of het bereiken van een meer verantwoordelijk en efficiënt gebruik van de natuurlijke hulpbronnen inclusief energie’ (CfSD, 2009).

Eco-innovatie wordt gezien als een middel dat grote invloed kan uitoefenen op duurzame ontwikkeling door middel van het ontwikkelen van meer duurzame consumptie en productie. Op het gebied van producten, processen en diensten kan eco-innovatie vooruitgang boeken, maar de meeste winst wordt gehaald in twee vormen: dematerialisatie en decarbonisatie. In de eerste vorm wordt getracht zoveel mogelijk materialen te besparen door middel van efficiënter omgaan met grondstoffen. De tweede vorm houdt in dat er energie bespaard wordt door hier efficiënter mee om te gaan. Hoewel eco-innovatie veel kleine stappen bevat die het milieu en de omgeving verbeteren, wordt ook gezocht naar grotere verbeterpunten, die bijvoorbeeld kunnen liggen in het toepassen van een nieuwe technologie. Het uiteindelijke doel van eco-innovatie is het verkrijgen van extra mogelijkheden voor bedrijven en voor regionale en nationale economieën om eco-efficiënte producten en diensten te gebruiken (CfSD, 2009).

In 2004 heeft de Europese Commissie (EC) het Environmental Technologies Action Plan (ETAP) in leven geroepen om eco-innovatie te promoten. Vanaf januari 2005 is de Europese Commissie met de implementatie van dit plan begonnen (Europese Commissie, 2009). Hiermee lijkt deze vernieuwende term definitief doorgebroken te zijn en verondersteld wordt dat naast kleine verbeteringen ook radicale veranderingen teweeg kunnen worden gebracht, waardoor eco-innovatie als een belangrijk hulpmiddel kan worden beschouwd. Om het effect van eco-innovatie en de verschillen tussen landen en sectoren op dit gebied te kunnen bekijken zijn extra vragen opgesteld voor de Community Innovation Survey, een enquête over innovatie die om het jaar door alle lidstaten van de Europese Unie (EU) wordt ingevuld (Stavros Dimas, 2008).

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: