Eco-efficiency

by

Eco-efficiency, of eco-efficiëntie, betekent dat er meer goederen worden geproduceerd en meer diensten worden geleverd met minder gebruik van bronnen, minder afval en minder verontreiniging. Hetzelfde aantal of juist meer producten worden met minder milieudruk voortgebracht (Aalbers, Dietz & Nagelhout, 2008).

Eco-efficiëntie heeft drie hoofddoelen: ten eerste het verminderen van de consumptie van natuurlijke bronnen. Dit houdt in dat het gebruik van energie, grondstoffen, water en land wordt geminimaliseerd. Tevens wordt met het bereiken van dit doel de levensduur van het product verhoogd, de mogelijkheden voor recycling vergroot en de materialenkringloop gesloten. Het tweede doel is om de impact op de natuur te verminderen. Met dit doel wordt de emissie naar de lucht geminimaliseerd, evenals afvoer van water en de verspreiding van gevaarlijke stoffen. Tevens wordt er met dit doel gestreefd naar een duurzaam gebruik van hernieuwbare bronnen. Het derde doel van eco-efficiëntie is om de waarde van de producten en de diensten te vergroten. Dit betekent dat een betere functionaliteit en flexibiliteit van de producten meer voor- deel voor de consument oplevert. Tevens kan een bedrijf zich richten op toegevoegde diensten waar consumenten naar vragen om de functionaliteit nog meer te verhogen. Dit draagt bij aan de mogelijkheid om een zelfde product te leveren met minder materialen en grondstoffen (World Business Council on Sustainable Development, 2000). Veel bedrijven noemen nog een vierde doel, namelijk het implementeren van een milieumanagementsysteem dat geïntegreerd is in het gehele bedrijfsproces en dat door middel van eco-efficiëntie kan worden gerealiseerd (World Business Council on Sustainable Development, 2000).

Er is veel kritiek geuit op het eco- efficiëntieconcept. Het effect kan namelijk teniet worden gedaan door de overconsumptie op macroschaal. De economische groei neemt de voordelen van innovatie op het gebied van eco-efficiëntieweg. Dit wil niet zeggen dat het concept eco-efficiëntie niet juist is. Het probleem is dat er wordt vergeleken op twee verschillende niveaus. Eco-efficiëntie vindt nu vaak plaats op microniveau wat maar een klein effect kan hebben op de totale milieukwaliteit op macroniveau. Eco-efficiëntie kan echter ook toegepast worden op macroniveau, zoals op regio’s, landen en zelfs de hele wereld. Eco-efficiëntie op microniveau en eco-efficiëntie op macroniveau kunnen aan elkaar gekoppeld worden door dezelfde waarden en criteria te geven aan sociale, economische en milieuaspecten, zodat eco-efficiëntie op verschillende niveaus met elkaar kan worden vergeleken. Wanneer eco-efficiëntie op micro- en op macroniveau plaatsvindt, zal de milieukwaliteit verbeteren, terwijl de welvaart op hetzelfde niveau blijft of verbetert (Huppes & Ishikawa, 2005).

Een voorbeeld dat vaak genoemd wordt bij eco-efficiëntie is het principe van Factor 4 en Factor 10. Bij deze factoren wordt respectievelijk 4 of 10 keer zo zuinig omgegaan met de grondstoffen; door productiever te zijn of door minder grondstoffen te gebruiken [zie hiervoor Factor 4 & Factor 10].

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: