Earth Summit (+5)

by

In 1992 vond de United Nations Conference on Environment and Development (UNCED) in Rio de Janeiro in Brazilië plaats. Gezanten van 178 rijksoverheden namen deel aan een discussie over armoede, oorlog en het verschil tussen armoede en rijkdom. Naast deze sociale onderwerpen werd ook gediscussieerd over de gevolgen die economische en sociale vooruitgang hebben op het behouden van de natuurlijke hulpbronnen. Er werd tijdens deze conferentie gekeken naar effectieve meetmogelijkheden om de achteruitgang van het milieu vast te stellen (Hein- rich Böll Foundation, 2003).

De UNCED, vaker gebruikt onder de naam Earth Summit, focuste zich op drie concepten die samen de Rio Summit Agreements vormden. Ten eerste werd een Earth Charter opgesteld, waarin principes werden opgenomen voor de ontwikkeling en de bescherming van het milieu. Ten tweede werd Agenda 21 opgesteld, een mondiaal actieplan bestaande uit veertig hoofdstukken voor duurzame ontwikkeling, en als laatste werd gekeken hoe ontwikkelingslanden geld konden ontvangen van rijkere landen, om ook te kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling (Hein- rich Böll Foundation, 2003).

Naar aanleiding van de in 1992 gehouden top over duurzaamheid werd in 1997 de UN Special Session of the General Assembly (UNGASS) Rio +5 (ook wel Earth Summit +5) georganiseerd in New York. Hier werden de resultaten die geboekt zijn na de UNCED uit 1992 geanalyseerd. Hoewel er veel positieve effecten waargenomen werden, waren er ook veel punten waar verschillende overheden niet de mogelijkheden of de wil hadden aan te werken. Met name sociale gelijkheid en armoede bleken punten waar te weinig vooruitgang op geboekt was. Rijkere landen bleken doelstellingen niet te halen doordat de eigen productie belangrijker bleek en consumptiepatronen niet doorbroken werden. Naar aanleiding hiervan werd een nieuw document opgesteld om Agenda 21 verder te implementeren (Heinrich Böll Foundation, 2003).

 

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: