Downcycling

by

De term downcycling wordt gebruikt in de afvalindustrie. Het geeft betekenis aan het proces van het recyclen van afval, waarbij het nieuw gevormde product steeds van een mindere kwaliteit is dan het materiaal dat gerecycled wordt (McDonough et al., 2003).

Het product dat voortvloeit uit het recyclen van het oude product stelt minder eisen aan de materialen dan het oude product. Zo kan plastic dat gebruikt is in verpakkingen voor voedsel, na recycling niet langer dienst doen als verpakkingsmateriaal, maar is het nog wel geschikt als grondstof voor bijvoorbeeld kunststof vuilnisbakken. Downcycling beslaat de volgende vijf stappen uit het 5R-model van Gertler: Reduce, Reuse, Repair, Recycle en Refuse. Dit houdt in dat eerst de grondstoffen waar mogelijk worden gereduceerd. Vervolgens wordt het product gebruikt en hergebruikt. Als het vervolgens gerepareerd kan worden wordt dit gedaan, anders wordt het product gerecycled. Aan het eind van de laatste stap is het product niets meer waard en wordt het product alsnog gezien als onbruikbaar afval (Gertler, 1995 in Pelletiere, 2001:3). Het voordeel van downcycling is dat hoewel de gerecyclede producten nog slechts voor producten met lagere grondstofeisen kan worden ingezet, het oorspronkelijke afval niet direct als verloren hoeft te worden beschouwd. Nadeel is dat de recyclingcyclus niet groot is en na enkele keren gedowncycled te zijn, moet het afval toch als verloren worden beschouwd (Pelletiere, 2001).

Om het milieu te sparen is het enerzijds belangrijk zoveel mogelijk afval te recyclen, maar aan de andere kant is het van belang het proces van downcyclen te verminderen en te streven naar mogelijkheden het afval te recyclen tot producten van gelijkwaardige kwaliteit (upcycling). Het Cradle to Cradle-principe is hiervan een goed voorbeeld. In dit principe wordt afval zodanig gerecycled dat er een gehele kringloop ontstaat. Alle restproducten moeten ofwel zonder kwaliteitsverlies hergebruikt worden, ofwel het moeten producten zijn die milieuneutraal zijn (Web- kanaal Cradle to Cradle, 2008) [zie ook Upcycling en Cradle to Cradle].

 

 

 

Advertenties

Tags: , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: