Diversiteit

by

Onder diversiteit wordt in deze context verstaan de verscheidenheid van mensen; waarbij alle aspecten waarop mensen van elkaar verschillen in acht kunnen worden genomen (Sociaal-Economische Raad, 2009). Ondanks dat er veel aspecten zijn waarop mensen van elkaar kunnen verschillen, worden in de praktijk vaak maar één of twee kenmerken met elkaar vergeleken. De kenmerken zijn zowel zichtbaar, zoals geslacht, leeftijd en etniciteit, als onzichtbaar, zoals een handicap, seksuele geaardheid en karaktereigenschappen. Deze kenmerken worden in het algemeen primaire diversiteitkenmerken genoemd. Naast deze eigenschappen zijn er ook kenmerken die aangeleerd of veranderlijk zijn, zoals opleiding, religie en inkomsten. Dit zijn de secundaire diversiteitkenmerken (Sociaal- Economische Raad, 2009).

Diversiteit is een begrip dat sinds de jaren tachtig op de agenda staat. De Amerikaanse hoogleraar Roosevelt Thomas Jr. staat aan de basis van het diversiteitdenken (Sociaal-Economische Raad, 2009). Waar van oorsprong in bedrijven met name blanke mannen werkten, komen door het opkomen van het diversiteitdenken steeds meer zwarten en vrouwen op de werkvloer. Ook wordt het ‘glazen plafond’, de maximaal haalbare positie van minderheden in organisaties steeds vaker doorbroken. Oorspronkelijk werd gedacht dat zoveel mogelijk dezelfde soort mensen in een organisatie als het meest efficiënt kon worden gezien. Tegenwoordig is de opvatting dat er vele voordelen vastzitten aan het hebben van een diverse werkvloer. Verschillen tussen mensen kunnen de persoonlijke ontwikkeling en de bedrijfs- productiviteit juist vergroten.

Om diversiteit te verkrijgen, zodat het personeelsbestand van de organisatie een reflectie is van de bevolking, wordt veelal positieve discriminatie toegepast [zie ook Positieve discriminatie]. Hierbij wordt als er een vacature is voorrang gegeven aan minderheden of aan bevolkingsgroepen die in de organisatie ondervertegenwoordigd zijn. Zo worden in toenemende mate

vrouwen gezocht voor het bekleden van topfuncties, omdat vrouwen in verhouding tot mannen nog altijd in de minderheid zijn. Voor een organisatie kan het van strategisch belang zijn om een goede diversiteit in het personeelsbestand te hanteren. Enerzijds door de genoemde hogere bedrijfsproductiviteit, maar anderzijds ook omdat klanten dit beleid weten te waarderen.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: