Cyclische economie

by

Bij een cyclische economie heeft de economie de eigenschap in één lijn te opereren met de cyclus van natuurlijke ecosystemen. Een cyclische economie is verschillend van een traditionele economische handelwijze en kan veel milieuproblemen effectief oplossen en een duurzame ontwikkelingsstrategie voor snelle economische ontwikkeling ondersteunen (Sun, 2002). Stahel omschrijft een cyclische economie als een economie waarin wordt nagedacht over het efficiënter en effectiever omgaan met de producten en met de materialen van een product, zodat de levensduur ervan wordt verlengd of zelfs oneindig is (Product Life Institute, 2008). De term cyclische industrie wordt met name in de Aziatische landen gebruikt, maar het concept zelf is ook in andere (westerse) landen te vinden.

Xinhua (2006) heeft een stappenplan ontwikkeld om tot een cyclische economie te komen. De eerste stap hierin is het overgaan op volledig schone productie en volledig gebruik te maken van de grondstoffen gedurende het gehele productieproces. Op deze wijze wordt de hoeveelheid afval geminimaliseerd en zoveel mogelijk (her) gebruikt. Hiermee wordt een verantwoord systeem gecreëerd en op basis hiervan kan overgegaan worden op een ecologisch verantwoord productontwerp. De tweede stap is een goed gestructureerde realisatie van de ecologische industrie. Door het stimuleren van industriegeconcentreerde gebieden kan afval makkelijker overgedra- gen worden. Het afval van organisaties met hoogwaardige producten kan vervolgens gebruikt worden als grondstof voor andere organisaties. Op deze manier wordt op een effectieve manier de productieketen uitgebreid, de hoeveelheid afval geminimaliseerd en de CO2-uitstoot geneutraliseerd. Bijkomend voordeel is dat door de concentratie van dergelijke industriële gebieden de middelen op een zo efficiënt mogelijke manier kunnen worden gebruikt. Er zijn weinig transportkosten voor transport binnen deze regio of tussen de betrokken ondernemingen (Xinhua, 2006). De derde stap is het maken van algemene plannen voor de ontwikkeling van landbouw en industrie, productie en consumptie, stad en platteland. Hiermee kunnen op een effectieve manier industrieën ontwikkeld worden die op een cyclische manier ge- bruikmaken van grondstoffen en op deze wijze duurzame productie en consumptie realiseren (Xinhua, 2006).

Een vergevorderde variant van de cyclische economie is het principe van Cradle to Cradle, wat uitgebreid beschreven wordt door de grondleggers van dit begrip, McDonough en Braungart, in Cradle to cradle: remaking the way we make things uit 2002. Hierbij wordt een complete cyclus uiteengezet waar een product aan het einde van de levenscyclus verder gaat als voedsel voor andere organismen en zo eindeloos door kan worden gerecycled (Webkanaal Cradle to Cradle, 2008) [zie ook Cradle to Cradle].

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: