Compliance officer

by

De compliance officer is een functionaris die met name in financiële instellingen aangesteld is om toe te zien op naleving van wetten en regelgevingen (compliance). De functie is gericht op het monitoren van transacties, het waarborgen van de integriteit van de organisaties en heeft als doel het risico op onrechtmatig handelen te verkleinen. De compliance officer heeft zowel een controlerende rol als een adviesgevende rol (Compliance Instituut, 2002). Als de compliancefunctie niet op een juiste wijze wordt ingevuld en tekortschiet op de punten van houding, middelen, or- ganisatorische inbedding en deskundigheid, zal de compliance officer door de toezichthouder aangesproken worden en een waarschuwing krijgen. Als er sprake is van delicten, dan wordt direct aangifte gedaan (De Nederlandsche Bank, 2003).

Hoewel de vraagstukken omtrent compliance met name in de Verenigde Staten al lange tijd bestaan, is het een actueel thema geworden na de grote beursschandalen van onder andere Enron en Ahold. Als gevolg hiervan verplicht de Regeling Organisatie en Beheersing (ROB) uit hoofd van de Wet toezicht kredietwezen financiële instellingen een compliance officer in dienst te nemen om de integriteit van de financiële instelling te waarborgen (Com- pliance Instituut, 2002).

De compliance officer zorgt voor een betrouwbaarder beleid en geeft stakeholders een meer valide beeld van de prestaties van een organisatie. Voor maatschappelijk verantwoord ondernemen is het van belang om op een betrouwbare wijze te kunnen zien of er voldoende en op een juiste wijze wordt geïnvesteerd in de maatschappij.

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: