Competitiviteit

by

Competitiviteit is het algemene woord voor concurrentie, concurrentiekracht,en concurrentiever- mogen (VRTTaal, 2009). Het woord ‘competitiviteit’ wordt met name in Vlaanderen gebruikt. In Nederland gebruikt men meer de andere begrippen.

Competitiviteit is belangrijk als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Door de grote vraag van stakeholders om een maatschappelijk verantwoord beleid te voeren, neemt voor de betreffende bedrijven de druk toe om dit daadwerkelijk te doen en hierbij innovatief te zijn. Omdat steeds meer bedrijven zich gaan bezighouden met MVO, en dus de competitie groter wordt, worden bedrijven niet slechts afgerekend op het hebben van een maatschappelijk verantwoord beleid, maar ook op de invulling en de kwaliteit van dit beleid. Competitiviteit zorgt er dus voor dat bedrijven onder andere creatief en innovatief blijven om de concurrentie voor te blijven op het gebied van MVO. Als een bedrijf een degelijk MVO-beleid of een degelijk duurzaamheidsbeleid heeft, kan dit concurrentievoordelen opleveren. Hierdoor kan MVO, wat in eerste instantie een kostenpost is, als investering worden gezien en kan het betreffende bedrijf door middel van een beter imago profijt hebben van een MVO-beleid [zie ook Maatschappelijk verantwoord ondernemen]. MVO creëert naast de maatschappelijke doelen (waarden voor buiten de organisatie) ook winst, doordat consumenten kritischer zijn geworden over de producten, hoe deze gemaakt worden en onder welke omstandigheden dit gebeurt (Ketelaar & Reinhoudt, 2006).

Naast de genoemde voordelen van competitiviteit is er nog een voordeel, voor bedrijven. Doordat er meer concurrentie op productniveau is, zullen producenten de kwaliteit van het product hoog of de prijs laag moeten houden om zich daarmee te onderscheiden van concurrenten. Voor consumenten zitten er dus verschillende voordelen aan concurrentie tussen bedrijven.

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: