Social Return On Investment (SROI)

by

De Social Return on Investment (SROI) is een instrument dat sociale en economische gevolgen van maatschappelijke investeringen zichtbaar maakt. Het instrument is bedoeld voor zowel managers als investeerders met maatschappelijke en economische doelen (Scholten & Franssen, 2008; Scholten, 2004).
Het belangrijkste probleem dat de SROI verhelpt, is het probleem van het niet meetbaar zijn van de sociale doelstellingen. Door de toepassing van bedrijfskundige meetinstrumenten worden de opbrengsten van de maatschappelijke initiatieven zichtbaar. Het resultaat geeft inzicht in de financiële en de sociale gevolgen. Hierdoor kan een bedrijf prestaties monitoren en waar nodig bijsturen en daarna leren van de eigen fouten (Scholten, 2004), maar ook kan beter worden gekeken naar de gevolgen van maatschappelijke initiatieven voor de maatschappij op het niveau van branches (Scholten & Franssen, 2008). De prestaties worden niet alleen uitgedrukt in financiële termen. Ook moet gedacht worden aan een toename van het aantal banen, belastinginkomsten, gedaalde criminaliteit, besparingen op uitkeringen, subsidies enzovoort (Raat, 2005).

De SROI is te meten voor bedrijven, maar ook voor losstaande projecten en onderzoeken. Door veel SROI’s te berekenen worden ook bedrijven die weinig of geen maatschappelijke initiatieven tonen zich bewust van het feit dat investeren in een goede maatschappij behalve kosten ook veel opbrengsten met zich mee kan brengen (Raat, 2005). De SROI is onder meer van groot belang bij het verwerven van investeringsgeld. Een geldschieter zal immers willen weten wat de noodzaak van de investering is en wat deze investering concreet zal gaan opleveren (Scholten, 2004).
Het meten van de SROI kan alleen worden gedaan als de missie van de organisatie vertaald is in concrete, meetbare doelen. Deze doelen moeten geformuleerd zijn volgens het SMART-systeem: Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, Realistisch en Tijdbepalend. De impact van de investeringen wordt vervolgens gemeten op directe wijze door de verschillende directe gevolgen van de investeringen zoveel mogelijk in geld uit te drukken, maar ook op indirecte wijze door te kijken wat de gevolgen zijn voor andere betrokken actoren, zoals andere investeerders, politici, besluitvormers enzovoort (Scholten, 2004).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: