Natural step framework

by

Naar aanleiding van het Brundtland-rapport in 1987 heeft de Zweedse wetenschapper Karl-Hendrik Robèrt de non-profitorganisatie The Natural Step opgericht. Deze organisatie heeft een systeem ontwikkeld dat moet leiden tot een duurzame samenleving. Het systeem, ‘Backcasting from Principles’ heeft geleid tot een algemeen bekend ‘Natural Step Framework’, welke de voorwaarden beschrijft om een duurzame samenleving te kunnen realiseren (The Natural Step, 2009; Stichting Onderneem Duurzaam, 2009). Er zijn vier principes die in dit framework centraal staan. De grondgedachte die de basis vormt voor de overige principes, is dat de mens op zijn minst in zijn basisbehoeften moet kunnen voorzien, eer de bereidheid ontstaat de andere drie principes te ondersteunen. De drie ondersteunende principes moeten ervoor zorgen dat ons ecosysteem in stand gehouden wordt. Zonder het navolgen van die drie principes wordt het ecosysteem systematisch uitgeput. Deze drie principes luiden:

1 De maatschappij wint en verbruikt de schaarse grondstoffen van de aarde sneller dan dat de aarde deze kan reproduceren (zoals olie, kolen en metalen als koper en lood).

2 De maatschappij produceert steeds meer stoffen waarbij het ecosysteem niet in staat is deze af te breken in natuurlijke processen of die in zijn geheel niet afgebroken kunnen worden (bijvoorbeeld dioxide, DDT of PCB’s).

3 De maatschappij verbruikt en degradeert natuurlijke bronnen sneller dan dat deze geregenereerd kunnen worden (zoals ontbossing en overbevissing) of manipuleert de natuur op een dusdanige wijze dat op grote schaal bodemerosie ontstaat wat grote negatieve gevolgen heeft voor de voedselproductie en schoon drinkwater. (Stichting Onderneem Duurzaam, 2009)

Het framework van The Natural Step bevat ook vier wetenschappelijke principes die binnen de maatschappij vervuld moeten worden, wil een duurzame maatschappij daadwerkelijk duurzaam kunnen ontstaan. Dit zijn concretiseringen van de vier bovengenoemde principes. Deze vier principes zijn dat voor een duurzame samenleving: de toename van winning van aardse grondstoffen, de toename van de geproduceerde materialen en verwoesting der natuur en leefomgeving moet stoppen en dat mensen niet aan levensbeperkende condities onderhevig zijn (The Natural Step, 2009; Stichting Onderneem Duurzaam, 2009).

Het Natural Step Framework wordt door The Natural Step overgebracht op organisaties door middel van trainingen en onderwijs. De organisatie is ondertussen verspreid over de gehele wereld en helpt organisaties op een wetenschappelijke wijze de richting van duurzaamheid te volgen (Bras, 2000).

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: