Commissie-Brundtland

by

Begin jaren zeventig komt milieu op de internationale agenda te staan door onder andere de Stockholm-conferentie, de United Nations Conference on the Human Environment. Aan het eind van de jaren zeventig nam deze aandacht af doordat men de prioriteit legde bij het opbouwen van de wereldeconomie na twee oliecrises. Naar aanleiding van de tiende verjaardag van de Stockholm-conferentie riep de VN op om een nieuwe strategie voor milieubescherming te ontwikkelen. Hieruit volgde de oprichting van de wereldcommissie van milieu en ontwikkeling, de World Commission on Environment en Development (WCED).Omdat deze onder het voorzitterschap van de Noorse premier Gro Harlem Brundtland stond, wordt deze ook wel de commissie-Brundtland genoemd (Arts & Dieperink, 2000:216). Deze commissie publiceerde in 1987 het rapport Our common future. Dit document zet de belangrijkste concepten van duurzame ontwikkeling uiteen.

In dit rapport wordt de daarna veelgebruikte definitie van duurzame ontwikkeling als volgt gedefinieerd: ‘Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs’ (World Commission on Environment and Development, 1987:43). Het rapport en deze definitie vormen een basis voor ac-tie van alle actoren uit de samenleving en een internationale samenwerking om grote problemen als honger in ontwikkelingslanden en overexploitatie van natuurlijke hulpbronnen te beperken, op te lossen en te voorkomen. Er wordt door de commissie een direct verband gelegd tussen milieuproblematiek en het welvaartsniveau en tussen ecologie en cultuur (Van der Ven, 2003).

De impact van het Brundtland-rapport is nog overal te merken. Niet alleen dat de definitie van duurzaamheid uit het rapport overal wordt gebruikt, maar ook zijn naar aanleiding van Our common future in vele landen actieplannen ontstaan om de schade aan het milieu te beperken en de wereld duurzaam te ontwikkelen. Voorbeelden zijn de Agenda 21 [zie Earth Summit (+5)] die door veel gemeenten en lokale gemeenschappen wordt uitgevoerd en het Nederlandse Nationaal Milieubeleidsplan dat naar aanleiding van de vertaling van Our common future voor het eerst uitkwam en sindsdien om de vier jaar wordt herzien (Spaans, 2005:4) [zie ook Nationaal Milieubeleidsplan].

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: