Club van Rome

by

In 1968 kwam er een groep professionals uit de wetenschap, de industrie en de maatschappij samen om te discussiëren over de ongelimiteerde consumptie van natuurlijke hulpbronnen en de daarbij behorende problemen in de toekomst. Zij hadden tot doel om bewustzijn bij de wereldleiders te creëren en een originele aanpak te ontwikkelen die de nadruk legt op de lange termijn consequenties van de groeiende afhankelijkheid van natuurlijke hulpbronnen. De eerste vergadering vond plaats in Rome, vandaar dat zij zich de Club van Rome noemden (Club of Rome, 2008a). De Club van Rome liet de eerste resultaten van de organisatie blijken in Limits to growth uit 1972. In het Nederlands is dit boek uitgekomen onder de naam Grenzen aan de groei (Meadows et al., 1972).

Aan de hand van computermodellen werden verschillende scenario’s geschetst. In deze modellen werden vijf elementen bestudeerd, namelijk de voortschrijdende industrialisatie, de snelle bevolkingsgroei, de verspreiding van honger en ondervoeding, de uitputting van niet- hernieuwbare grondstoffen en de achteruitgang van het milieu (Pestel, 2000).Er werd gewaarschuwd dat de bevolkings- en productiegroei in de nabije toekomst (in de 20e en eenentwintigste eeuw) zou stagneren door schaarste aan voedsel en natuurlijke hulpbronnen en door milieuverontreiniging. De Club van Rome gaf in dit rapport aan dat het noodzakelijk is om aan de economische groei grenzen te stellen om grootschalige rampen te voorkomen (Cramer, 1994 in Boersma, Copius Peereboom & De Groot, 1994:76-90).

Dit rapport heeft op wereldschaal grote invloed gehad. De internationale politiek werd hiermee bewust dat de snelle economische en bevolkingsgroei ook nadelige effecten heeft. Overal ter wereld kwam milieu op de politieke en maatschappelijke agenda. Het was bijvoorbeeld de aanzet voor meer milieuwetgeving en ook werden er in die tijd veel milieuorganisaties opgericht.

In de jaren tachtig heeft de Club van Rome bijgedragen in de ontwikkeling van het concept duurzaamheid. De club heeft in meerdere publicaties benadrukt wat de beperkingen van de westerse maatschappij zijn; hoe economie en milieu van elkaar afhankelijk zijn. Onder deze publicaties bevindt zich onder andere een aantal vervolgen op Limits to growth. Hierin worden de verschillende scenario’s bijgesteld aan de nieuwe, nauwkeurigere berekeningen en de huidige ontwikkelingen en mogelijke oplossingsrich- tingen. Het betreft hier de boeken Beyond the limits: global collapse or a sustainable future (1992) en Facing the limits to growth. Limits to growth: the 30-year update (2002).

Het ledenaantal van de Club van Rome groeide snel en er werden nationale deelorganisaties van de club van Rome opgericht. In 2008 telde de Club van Rome dertig nationale organisaties en 1.500 leden. Nog steeds heeft de niet-gouvernementele organisatie tot doel om kennis en ervaring samen te brengen om de uitdagingen van de toekomst inzichtelijk te maken (Club of Rome, 2008a; Club of Rome, 2008b).

Advertenties

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: