Cleantech

by

De term cleantech is een afkorting van clean technology, ofwel schone technologie. De term is sinds het einde van het eerste decennium van deze eeuw in opkomst geraakt. Cleantech staat enerzijds voor het optimaliseren van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Anderzijds moet cleantech de CO2-uitstoot verminderen om klimaatveranderingen tegen te gaan (Cleantech Delta, 2010). Hierbij wordt zowel milieuwinst geboekt als economische winst. Door reductie van zowel energiegebruik als van het gebruik van materialen wordt immers weer geld uitgespaard.

Met name nu bedrijven hun verantwoordelijkheden inzien met betrekking tot het realiseren van een schoner milieu, worden er steeds meer schone technologieën ontwikkeld (Wereld Natuur Fonds, 2009). Belangrijke motivaties om op schonere technologieën over te gaan zijn de toenemende kritische houding van consumenten, schaarste aan energie en grondstoffen en wet- en regelgeving. Deze ontwikkeling naar (schone) technologie wordt gezien als brug tussen mens en milieu. Er is sprake van zogeheten ‘ecologische modernisering’. Deze door Joseph Huber in New technologies and environmental innovation uit 2004gepubliceerde theorie neemt afstand van de kleinschaligheidgedachte in zijn klassieke vorm en bepleit in plaats van een ontmanteling van de centrale instituties van de mo- derniteit juist een modernisering van deze instituties (Huber, 2004).

De cleantech-markt wordt getypeerd door een zestal sectoren. Dit zijn de efficiëntie van energie, water en delta technologieën, duurzame energieopwekking, duurzame mobiliteit, materiaalefficiëntie en afvalverwerking en recycling (Cleantech Delta, 2010). De cleantech- markt is snel groeiend. Wereldwijd groeit de werkgelegenheid in deze sectoren met vier tot dertien procent per jaar. De voorspellingen zijn dat in 2030 door cleantech 20 miljoen extra banen kunnen worden gecreëerd en dat hiermee de CO2-uitstoot met 0,65 procent kan worden gereduceerd (Cleantech Delta, 2010). Cleantech kan hierdoor op termijn een belangrijke katalysator worden voor verdere welvaartsontwikkeling én milieubehoud.

Er bestaan inmiddels verschillende plat- forms rond cleantech, zowel in Nederland als wereldwijd. De belangrijkste:

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: