Bronnen

by

De term bronnen kan op een drietal begrippen slaan. Ten eerste wordt binnen de literatuur over duurzaamheid het woord bronnen vaak gebruikt voor de natuurlijke hulpbronnen van de aarde, zoals gas, steenkolen en aardolie. Dat deze bronnen uitputtend zijn vraagt om een zorgvuldige omgang met deze bronnen [zie ook Natuurlijke bronnen].

Daarnaast kan het woord bronnen ook slaan op de grondstoffen die bedrijven kunnen gebruiken om producten mee te maken. Met name de Engelse term resources wordt hiervoor gebruikt. Op dit punt valt veel te winnen als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid. Een gedegen beleid waar er minder grondstoffen gebruikt en verbruikt hoeven te worden kan enorme kostenbesparingen met zich meebrengen voor de organisatie en daarnaast kan het een groot deel van de vervuiling wegnemen. Immers, zowel de productie van de goederen als het vernietigen ervan gaat gepaard met het gebruik van energie. Als er minder geproduceerd hoeft te worden, zal er minder energie worden gebruikt en zal er ook minder restafval ontstaan [zie ook Cradle to Cradle en Eco-efficiency].

Als laatste kan het woord bronnen ook slaan op de financiële hulpmiddelen die een bedrijf voor handen heeft. Voor MVO kan dit van belang zijn, omdat deze bronnen gebruikt kunnen worden voor ethische investeringen (het beleggen in sociaal verantwoorde fondsen), sponsorship, liefdadigheid en filantropie [zie hiervoor Ethisch investeren, Sponsorship, Liefdadig- heid en Filantropie].

 

 

 

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: