Biologisch afbreekbaar

by

Er zijn diverse manieren om op een meer verantwoorde manier om te gaan met afval. Een van deze methoden die in dit verband in de vorige eeuw uitgegroeid is tot een belangrijk begrip is biologisch afbreekbare stoffen. Dit begrip staat voor (organische) stoffen die door natuurlijke activiteiten van micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, kunnen worden afgebroken. De noodzaak van dergelijke stoffen kwam aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw aan het licht, toen diverse waterwegen vol met schuim van was- en schoonmaakmiddelen raakten (Nederlandse Vereniging van Zeepfabri- kanten, 2009).

De biologische afbreekbaarheid van stoffen is belangrijk voor het milieu. Er zijn keurmerken voor diverse categorieën producten; keurmerken die aangeven dat het betreffende product volledig biologisch afbreekbaar is. Bedrijven die stoffen gebruiken die niet biologisch afbreekbaar zijn, kunnen door de consumenten hierop worden afgerekend. In toenemende mate zijn ook consumenten bewust van de noodzaak van een schoner milieu. Door deze ontwikkeling wordt strenger gekeken naar de gevolgen van producten voor de leefomgeving en kunnen bedrijven dus concurrentievoordelen behalen door milieuvriendelijke producten op de markt te brengen.

Er is ook kritiek op het gebruik van biolo- gisch afbreekbare stoffen. Zo zou eerder het gedrag van de mens veranderd moeten worden als het gaat om hoe met afval wordt omgegaan. Immers, de biologische afbreekbaarheid van producten is nog zodanig gering dat deze producten vaak nog jaren nodig hebben eer deze geheel zijn afgebroken. Daarnaast moeten bepaalde biologisch afbreekbare stoffen met zorg worden verwerkt. Door het op onverantwoorde manier verwerken kunnen deze stoffen zelfs een averechts effect hebben: er kunnen schade- lijke broeikasgassen ontstaan bij het af- braakproces (Futurenergia, 2009). Ook kunnen vele biologisch afbreekbare stoffen niet geheel worden afgebroken als de benodigde bacteriën en schimmels niet aanwezig zijn, zoals onder een bepaalde diepte in de grond (Van Mosselvelde, 2009).

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: