Biodiversiteit

by

Biodiversiteit is simpel gezegd een ‘paraplubegrip’ voor ecologische variatie. Deze ecologische variatie van de term biodiversiteit bevindt zich op drie verschillende niveaus: ecosysteemdiversiteit, soorten- diversiteit en genetische diversiteit. Eco- systeemdiversiteit verwijst naar de variëteit aan leefomgevingen in een specifieke geografische regio waarbinnen levende organismen voorkomen/wonen. Soorten diversiteit verwijst naar de variëteit aan soorten die zich bevinden in een ecosysteem. Genetische diversiteit verwijst naar bandbreedte van genetische informatie die gecodeerd zit in het DNA van één soort. De variatie aan ecosystemen, soorten die in deze ecosystemen leven en de genetische informatie van deze soorten, vormen samen dus de biodiversiteit van een gebied (Environmental Conservation, 1993:227).

Een van de eerste publicaties die de aandacht vestigde op biodiversiteit was Man and the earth van Nathaniel Shaler uit 1905. Hij was ervan overtuigd dat de wijze van leven door middel van een ‘verbruiksdrift’, zonder rekening te houden met de toekomst, niet de goede was. Hij analyseert naar aanleiding hiervan in zijn boek de gevolgen die het menselijk handelen heeft op de toestand waarin de aarde verkeert, in de vorm van ecosystemen en biodiversiteit. Hij komt tot de conclusie dat het ge- drag van de mens zal moeten veranderen om deze twee begrippen in evenwicht te houden (Shaler, 1905). Biodiversiteit heeft verder veel aandacht gekregen na het verschijnen van Limits to growth van de Club van Rome in 1972. In 1980 volgde de World Conservation Strategy, waarin de bio- diversiteit samen met de ecologische pro- cessen en duurzaam gebruik van gewassen en ecosystemen een centrale plaats innam (Organisation for Economic Co-Operation and Development, 2003).

Elkington introduceert in Cannibals with forks de driedeling People, Planet en Profit [zie People, Planet, Profit]. Biodiversiteit lijkt in eerste instantie primair te vallen onder de Planet-term. De verschillende soorten organismen vallen onder de aarde die wij moeten bewaren voor toekomstige generaties. Tegelijkertijd heeft biodiversiteit ook een sociale kant. Door de biodiversiteit in stand te houden is de kans groter dat we onder andere meer te weten kunnen komen ten behoeve van de medische wetenschap. Daarnaast zit er ook een economische kant aan door middel van bijvoorbeeld het ecotoerisme, waarbij wildparken met zeldzame diersoorten geëxploiteerd worden voor het toerisme.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: