Benchmark

by

Benchmarken is het vergelijken van bedrijven met betrekking tot het doen van bepaalde activiteiten, en het behalen van resultaten. Benchmarken is belangrijk voor organisaties, omdat dit ze in staat stelt van andere organisaties te leren. Bedrijven kunnen door middel van benchmarking zien wat concurrerende bedrijven ondernemen en presteren op uiteenlopende gebieden.

De term benchmarking is geïntroduceerd in de jaren tachtig van de vorige eeuw en werd voor het eerst uitgebreid besproken in 1989 in Benchmarking: the search for industrial best practices that lead to superior performance van Robert Camp. De achterliggende gedachten dateren al van voor de jaartelling, waarbij legers met elkaar werden vergeleken om sterktes en zwaktes te ontdekken (Camp, 1989).

Voor duurzaam ondernemen is benchmarking van groot belang. Bedrijven proberen op innovatieve wijze andere ondernemers in de sector voor te blijven om concurrentievoordelen te behalen. Tevens is het van belang dat de ondernemingen in ontwikkeling niet achter komen te liggen op de concurrenten. Door middel van benchmarking wordt bekeken tot welke innovatieve prestaties concurrenten komen, zodat de eigen bedrijfsvoering hierop kan worden aangepast. Omdat duurzaam ondernemen een trend is die de laatste decennia is opgekomen, kunnen bedrijven door middel van benchmarken zorgen dat zij qua duurzame ontwikkelingen mee kunnen komen met de concurrenten. Dit zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven op een duurzame wijze gaan ondernemen.

Niet alleen zorgen benchmarks voor een betere vergelijking van bedrijven onderling. Ook kunnen klanten door middel van benchmarks kiezen voor de organisatie die het beste scoort op bepaalde criteria. Zo zijn er onder andere benchmarks voor duurzame banken en gemeenten. Het kan dus voor organisaties van cruciaal belang zijn ten opzichte van concurrenten goed te scoren, om potentiële klanten te binden.

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: