Bedrijfsethiek

by

Bij ethiek is het van belang inzicht te krijgen in het gedrag, gevormd door cultuur, opvoeding en normgeving en het op een goede wijze handelen door mensen en tussen mensen onderling (Netwerk Bedrijfs- ethiek Nederland, 2008) [zie ook Ethiek].

Ondernemings- of bedrijfsethiek is een onderdeel van ethiek dat van steeds groter belang is geworden. In de huidige maatschappelijke context is deze tak van ethiek zelfs een van de belangrijkste, omdat dit alle ondernemingen betreft, en de ondernemingen veelal met ethische kwesties uit andere vakgebieden te maken hebben.

Het Netwerk Bedrijfsethiek Nederland (NBN) omschrijft bedrijfsethiek als ‘de studie van en de aandacht voor de ethische aspecten van management en organisatie’ (Netwerk Bedrijfsethiek Nederland, 2008). Doordat binnen het management en de organisatie vrijwel altijd gewerkt wordt met en voor mensen, zowel binnen de organisatie als in interactie met de omgeving, moet ook veel rekening worden gehouden met de effecten van het handelen op de andere personen (Netwerk Bedrijfsethiek Nederland, 2008).

Bedrijfsethiek is meer in het licht komen te staan door de opkomst van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en duurzaamheid. MVO houdt onder andere in dat organisaties meer rekening moeten houden met het onderhouden van meerdere relaties in de samenleving. Organisaties worden afgerekend op het MVO-beleid. Ze zullen hierdoor meer aandacht aan ethische kwesties moeten besteden om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Bij duurzaamheid moeten organisaties goed kunnen omgaan met de economische, milieu en sociale verantwoordelijkheden. Ook dit vergt een toenemende bewustwording en naleving van ethische standaarden (Netwerk Bedrijfsethiek Nederland, 2008).

Met de toenemende bewustwording van de gevolgen van het menselijk handelen op de aarde, zijn de eisen die aan ethisch ondernemen gesteld worden ook veranderd. De milieueisen zijn strenger geworden en het toezicht op ondernemingen beter. Bedrijven zullen daarom continu moeten veranderen om aan de huidige norm van bedrijfsethiek te kunnen voldoen.

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: