Audit

by

Auditing is het controleren van een bedrijf op het juist handelen. Auditing kan op verschillende wijzen worden toegepast, maar de meest voorkomende vorm is financieel auditen. Dit gebeurt voornamelijk door een accountant. Deze controleert investeringen op juistheid, het accuraat zijn en de compleetheid van de financiële informatie (Kane, 2004 in Satava, Caldwell & Richards, 2006:271). De boekhoudschandalen van Enron en Ahold staan nog in het geheugen gegrift. Hier is de auditing niet op een zorgvuldige manier toegepast. Dit heeft geleid tot wantrouwen bij de burgers als het gaat om auditing. Accountants en andere auditors worden na deze schandalen nauwelijks als onafhankelijk gezien en de burger twijfelt aan zowel de mogelijkheden als de bereidheid van deze auditors om de belan- gen van de investeerders te beschermen.

Feitelijk is auditing het toetsen van processen die in een organisatie een rol spelen. Het is een onafhankelijk onderzoek om te kijken of bedoelde processen daadwerkelijk worden gevolgd en of deze processen voldoen aan de wensen en normen (Nieuwenhuis, 2008). Audits kunnen intern en extern worden uitgevoerd. Interne audits worden uitgevoerd door de eigen organisatie; externe audits door gecertificeerde instanties. Interne audits hebben naast het toetsen het doel werknemers te motiveren en te stimuleren aan een bepaalde norm te voldoen, om het proces te verbeteren. Externe au- dits hebben vaak het doel interne audits te controleren aan de hand van vaste sets van normen (bijvoorbeeld ISO-certificeringen) (Nieuwenhuis, 2008).

Een audit begint met het bestuderen van de processen en de bijbehorende relevante documenten. Vervolgens worden de processen getoetst aan een kader met interne of externe normen. De afwijkingen worden bepaald en vervolgens in overleg met procesmedewerkers omgezet in verbeterpunten voor het proces. Deze verbeterpunten moeten daarna worden geïmplementeerd door de procesmede- werker. De auditor staat hier buiten. In vol- gende audits wordt de voortgang hiervan meegenomen (Nieuwenhuis, 2008).

 

Audits zijn van belang om stakeholders een valide beeld te geven van het beleid van de organisatie. Stakeholders krijgen hiermee een betrouwbaar beeld van onder andere de invulling van het maatschappelijke beleid en kunnen naar aanleiding hiervan eventueel extra druk uitoefenen op de organisatie. Naast financiële audits zijn er ook sociale audits, speciaal gericht op het sociale beleid van organisaties [zie ook Sociale audit]. Als interne en externe audits niet volstaan, bestaat er ook nog Third Party Auditing, waarbij de audits nog een extra keer worden gecontroleerd [zie hiervoor Third Party Auditing].

Advertenties

Tags: ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: