Armoedebestrijding

by

Armoedebestrijding is een van de belangrijkste doelen van MVO. Een groot deel van de wereldbevolking leeft onder de armoedegrens. Uitgaande van een armoedegrens waarbij mensen met minder dan 1,25 dollar per dag moeten leven, zijn er ongeveer 1,4 miljard armen op de wereld. Dit is ongeveer een kwart van de wereldbevolking (Wereldbank in Creffier, 2008). Hoewel het hier om een groot aantal mensen gaat, is dit aantal in de loop van de jaren afgenomen. In 1981 waren dit nog 1,9 miljard mensen, wat toen inhield dat ongeveer de helft van de wereldbevolking arm was (Wereldbank in Creffier, 2008).

In de Millennium Ontwikkelingsdoelen [zie Millennium Ontwikkelingsdoelen] die in 2000 zijn opgesteld door de Verenigde Na- ties, staat als doelstelling dat de armoede in de wereld in 2015 gehalveerd moet zijn ten opzichte van het niveau van 2000. Dit betekent dat in 2015 er nog maximaal 1 miljard mensen onder de armoedegrens mogen leven, wil deze doelstelling bereikt worden (Ministerie van Buitenlandse Za- ken, 2007; Wereldbank in Creffier, 2008). Als de huidige trend zich doorzet, zal deze doelstelling daadwerkelijk worden gehaald.

Er zijn grote regionale verschillen in de trends met betrekking tot de armoedecijfers. In Oost-Azië is het percentage armen gedaald van 80 procent in 1981 tot 18 procent in 2005. Zorgelijk is de situatie in het zuidelijk deel van Afrika, waar het percentage armen ongewijzigd is gebleven rond de 50 procent. Dit komt met de stij- ging van het aantal inwoners neer op een stijging van 200 naar 380 miljoen mensen (Wereldbank in Creffier, 2008).

Armoedebestrijding is een van de belangrijkste sociale doelen die organisaties, maar ook overheden en individuen kun- nen nastreven. Organisaties kunnen dit doen door goede arbeidsomstandigheden te creëren en met respect om te gaan met de natuurlijke hulpbronnen in ontwikkelings- landen. Daarnaast is het verstrekken van microkredieten door banken een effectieve manier om armoede in ontwikkelings- landen tegen te gaan (MVO Nederland, 2004). Er zijn verschillende organisaties die opkomen voor de armen, bijvoorbeeld door het stimuleren van fair trade (eerlijke handel) [zie Fair trade].

Advertenties

Tags: , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: