AA-1000

by

AA-1000 staat voor AccountAbility 1000. Deze standaard die gebruikt wordt als instrument voor sociale verantwoorde- lijkheid, is opgezet in 1999 door het Institute for Social and Ethical Accountability (ISEA). De AA-1000 is een methodiek voor bedrijven en organisaties om de kwaliteit van sociale en ethische verantwoording, beoordeling en verslaglegging te waarborgen (Göbbels & Jonker, 2001). Het doel van de AA-1000 is om de verantwoordelijkheid en prestaties van bedrijven te verbeteren en bedrijven aan te moedigen tot sociaal verantwoordgedrag (Meiremanetal.,2002). Deze standaard heeft als basis het centrale principe dat de organisatie een verantwoordelijkheid heeft voor haar stakeholders. Tevens is de standaard gericht op het vergroten van de betrokkenheid van de organisatie naar de stakeholders, waardoor sociale en ethische aspecten gekoppeld worden aan de bedrijfsstrategie en bedrijfsvoering van de organisatie (Göbbels & Jonker, 2001).

De standaard kan op drie manieren worden gebruikt. Ten eerste als een losstaand systeem om de communicatie en kwaliteit van informatie naar de stakeholders over verantwoordelijkheid en duurzaamheid te verbeteren. Ten tweede als een kader voor het onderbouwen van andere standaarden en methodieken. Als laatste kan de AA-1000 gebruikt worden als een standaard om deelgenootschappen en andere bedrijfsuitwisselingen vast te stellen (Becket & Jonker, 2002).

De standaard bestaat uit een aantal principes, onder andere het principe van verklarende woordenlijst ‘accountability’ (verantwoordelijkheid), het principe van inclusiviteit en daaronder de principes van reikwijdte van het proces, relevantie van informatie en procesbeheer op continue basis. Het begrip accountability wordt niet duidelijk omschreven, maar de AA-1000 formuleert wel drie eisen waaraan accountability moet voldoen. De resultaten en effecten van de organisatie moeten transparant zijn, het bedrijf moet de verantwoordelijkheid dragen voor de eigen activiteiten en ten derde moet accountability gekoppeld worden aan de bedrijfswaarden (Meireman et al., 2002).

De AA-1000 beschrijft een aantal processtappen waarbij de AA-1000 kan worden toegepast. Hierin onderscheidt men de fase van planning, de fase van verantwoording, de fase van beoordeling en verslaglegging, de fase van implementatie en de fase van stakeholderbetrokkenheid. De AA-1000 bevat tevens eisen en richtlijnen voor een structuur van professionele kwalificatie. Deze zijn geen onderdeel van de methodiek zelf, maar vormen meer een leidraad voor hoe de AA-1000 kan wordentoegepast. DeAA-1000standaard is geen certificeerbare norm, omdat de ISEA innovatie wil stimuleren en zij niet wil dat het strikt naleven van standaarden centraal staat in de organisatie.

Meireman et al. (2002) noemen een aantal voor- en nadelen van de standaard. Voordelen zijn dat de AA-1000 toelaat organisaties effectieve beleidslijnen, systemen en processen te ontwikkelen en dat organisaties hun sociale, ecologische en economische prestaties kunnen ver- beteren. De AA-1000 kan ook zorgen voor een geloofwaardige communicatie met de stakeholders. Als nadeel noemen Meireman et al. (2002) dat het een erg gedetailleerde standaard is waardoor het overzicht soms wegvalt. Een andere standaard voor sociale verantwoordelijkheid is de SA-8000 waar veel eigenschappen het- zelfde zijn als bij de AA-1000. Deze norm richt zich minder op de participatie van belanghebbenden. Bij deze standaard wordt meer aandacht besteed aan controle over de productieketen en werkomstandig- heden [zie ook SA-8000].

Advertenties

Tags: , ,

Eén reactie to “AA-1000”

  1. Mr WordPress Says:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: